Tesettür Ve Blog

Pileli Etek Nasıl Dikilir?

Pileli Etek Nasıl Dikilir?

Pileli etekler her sezon moda olan ve yaz kış sevilerek giyilen parçalar oluyor. Özellikle rahat kullanımı nedeni ile tercih edilen pileli eteklerin tek dezavantajı kişiyi olduğundan biraz daha kilolu göstermesidir. Bunun dışında pileli etekler çok şık ve her zaman popüler olan parçalarıdır. Pileli eteklerde aralarında belli özelliklerine göre ayrılırlar örneğin akordiyon pileli etekde boydan boya pile vardır ve pileler üst kısımdan aşağıya doğru sarsmıştır.

Pileli eteklerin bizim hayatınızdaki yeri önemlidir. Çünkü bu etekler bize okul yıllarımızı hatırlatıyor. Bu denli önemli olan ve anılarımızı bize hatırlatan eteği emeğinin herkes dikmek ve giymek ister. Bu yüzden bugün sizlere pileli etek dikimi hakkında bilgiler sunacağız.

Pileli Etek Dikimi

Pileli etek dikimi de diğer etekler ile aynı şekildedir. Tek farkı pile kısmının oluşturulmasıdır. Şimdi geçelim pileli etek dikiminin ayrıntılarına. ( Resimler alıntıdır bu yüzden farklı farklı görünüyorlar. Siz resimlere bakarak kolayca anlayabilirsiniz.)

Pileli etek dikmek için ilk olarak eteği giyecek kişinin bel ölçüleri alınır ve çıkan sayı ikiye bölünür. Böylece ön ve arka kalıp için sayı bulunmuş olur.

İkiye bölünen sayı tekrar pile sayısı ile çarpılır yani eğer siz dört pileli bir etek istiyorsanız onun genişliğine göre çarpım yapmanız gerekir. Örneğin bel ölçünüz 80 ise bunu 2′ ye bölüyorsunuz sonuç 40 çıkıyor 40 sayısını da 4 ile çarptığınızda sonuç 160 ediyor size 160 cm genişliğinde ön kumaş gerekli. Eğer arka kısımda pileli olacak ise aynı işlem ona da uygulanır. Arka kısım pileli olmayacak ise 40 cm genişlikte bir kumaş gerekli. Fakat dikiş payı eklemeyi unutmayın bunun için 3 cm’lik pay yeterlidir.

Şimdi sıra geldi kalıp çıkarmaya aslında kalıp çıkarma hemen hemen şekillendi sayılır. Sadece bu işlemleri kalıp üzerinde yapmanız gerekiyor. Eğer kalıp kağıdınız yoksa bunun yerine gazete kagitlarini birleştirerek kalıp çıkara bilirsiniz. Hem masrafsız hemde kolay şekilde olur.

Çıkardığınız kalıbı kumaş üzerine yerlerleştirmeden önce üzerinizde güzelce bir prova edip daha sonra iğneleyerek kumaşa yerleştirin.

Kalıbı dikdörtgen kumaşa uygun şekilde yerleştirin pile yerlerini de belirleyip iğneleyin. Daha sonra kumaşı uygun şekilde kesin. Kemer için 5 cm’lik pay ayırmayı unutmayın.

Sıra geldi şimdi makinada dikme işlemine bunun için ilk olarak kumaş üzerinde iğnelediğiniz pile yerlerini makineden tek dikiş geçerek belirleyin. Pile boyu sizin zevkinize kalmış durum ister uzun tutun ister kısa bu tamamen sizin keyfi kararınız.

Sıra geldi parçaları birleştirmeye bunun için solda fermuar yeri kalacak şekilde dikiş atın ve yan dikişleri tamamlayın. Ardından kemer provası yapın ve prova yerlerini iğne ile belirleyin ardından kemer kısmını bel kısmı ile birleştirerek dikin. (Kemer dikimi için başka bir gün yazı paylaşacağım) şimdi sıra geldi etek uçlarını dikmeye etek uçlarına makinanızda overlok varsa overlok çekin yoksa o şekilde dikin. Pileli eteğiniz artık hazır şimdi pile yerlerini güzelce ütüleyin ve eteğinizi güzelce giyin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.