Bebe Yaka Nasıl Dikilir?
Bebe yakanın diğer adı peter pan yaka olduğunu bugün öğrenmiş olarak bugün sizlere bebe yaka dikilişi hakkında bilgiler sunacağız. (Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ben ustalık şeklinde dikiş bilen kişi değilim, sadece bildiğim kadarıyla ve kolay haliyle dikişlerimi yapıyorum. Bilmediklerimi de sizlere öğrenerek paylaşıyorum. Umarım işinize yarar bilgiler vardır. Şimdi dilerseniz bebe yaka nasil dikilir bu konuyu öğrenelim.)
Bebe Yaka Nedir Ve Dikimi Kolay Mıdır?
Bebe yaka diğer adıyla peter pan yaka; uçları yuvarlak olan yaka çeşitlerine denir. Kolay bir yapımı vardır ve son dönemlerde kıyafetten ayrı şekilde de dikilerek hoş bir aksesuar gibi kullanılmaktadır. Üzerine boncuk ve veya çeşitli işlemeler dikilerek elde edilen bebe yaka, her türlü kombinlerde tamamlayıcı aksesuar olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Peter pan yaka için hazır bir şablona kesinlikle ihtiyacınız yok ( Yani elinizde varsa tabi ki kullanabilirsiniz.) Eğer yoksa kendiniz herhangi bir yuvarlak yakalı tişörtle kolayca yapabilirsiniz. Şimdi bebe yaka kalıbı ve dikişi için yapmamız gerekenler şöyledir.
Bebe Yaka Kalıbı Çizimi
Bebe yaka kalıbı için ilk önce boynunuzun ölçüsünü alarak işleme başlalıyoruz. Eğer alamıyorsanız bisiklet yaka dediğimiz yuvarlak yakalı bir tişörtü resimdeki yaparak kalıbını alıyoruz boyun kısmını yine resimde gördüğünüz gibi çizip kesiyoruz.
Şimdi basit bir tişört üst kısım kalıbı elimizde oldu. Bu kalıbın üzerinden yine bir cetvel yardımı ile resimdeki gibi ölçü alıyoruz. (Resimlerde çok daha detaylı anlatım var. Bakarak rahatlıkla anlayabilirsiniz.) Yaka genişliğinizin ne kadar olmasını istiyorsanız (örneğin 5-6 cm) bunu işaretleyerek kalıp üzerinden yuvarlak şekilde çiziyoruz. Daha sonra çizdiğimiz bu kalıbı makasla keserek kalıbı tamamlıyoruz. Fakat kenar kısmına 2 cm lik bir parça daha yapıştırarak ekliyoruz ki tam istediğimiz ölçüde olsun. Çıkan bu kalıbı daha sonra ütüleyerek düzleştiriyoruz ve kumaşın üzerine yeştiriyoruz.
Bebe Yaka Nasıl Dikilir?
Şimdi geldik bebe yaka dikimine, kumaş üzerine yerleştirdiğimiz kalıptan iki adet alt parça için kesiyoruz ve kesilen iki parçayı uçlarından birleştirerek tek parça haline getiriyoruz. Daha sonra bu tek parçayı da kumaş üzerine yerleştirerek bir tane de üst parça elde ediyoruz. Yani alt iki parçayı birleştirmezsek toplamda 3 parçamız olmuş oluyor. Bu kumaş parçalarını da güzelce ütüleyerek kenara alıyoruz.
Nihayet sıra geldi dikme işlemine bebe yaka dikimi için; alt iki parça olanı ve üst parçayı üst üste getirerek kenarlardan iğneleyerek dikime hazır hale getiriyoruz. Daha sonra dikiş makinesinde güzelce dikiyoruz ve çok ufak bir parçayı dikmiyoruz ki dikilen tarafı dikişleri görünmesin diye düzüne çevirelim. Diktikten sonra makasla çeltik atarak havasını alıyoruz ve ardından düzüne çeviriyoruz ardından ufak ayırdığımız yeri elde gizli dikişle dikiyoruz. Uç kısımlarına da düğme veya çıt çıt dikerek istediğimiz gibi süsleyerek kullanıyoruz.
Henüz yorum yapılmamış.